23 Mart 2012 Cuma

Jako Papağanda Kanat ve Tırnak Kesimi



 Jako Papağanlarda Kanat ve Tırnak Kesimi :

Kanat Kesimi :




Uçarken sağa sola çarparak kendisini yaralamasını engellemek, evcilleştirme sürecini kısaltmak ve açık unutulacak kapı-pencere vs. gibi yerlerden kaçışları engellemek amacıyla orta-büyük boy papağanlarda kanat tüyleri kesilebilmektedir. Bu hususta aleyhte ve lehte pek çok görüş bulunduğundan bu husus sadece anlatılmakla yetinilecek ve herhangi bir yorumda bulunulmayacaktır. Aşağıdaki resimlerde gri papağanın kanat ayarlamasının nasıl yapıldığı görülmektedir. Papağanların yere şiddetli düşmesini engellemek ve havada süzülmelerini sağlamak amacıyla kanat uçlarında 3 tüy bırakılması gerekmektedir.






                                 

Birincil tüyler dışarı doğru bakarken ikincil tüyler içeri doğru yani vücuda doğru bakarlar.
Kanat ayarı için keskin bir makas kullanılmalı ve makas gövdeden kanat ucuna doğru tutularak kesme işlemi yapılmalıdır. Evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden kanat ayarının papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Kanat tüyleri birkaç ay içerisinde uzadığından sürekli kontrol edilmeli ve kesim tekrarlanmalıdır.

jakopapaganı sitesinden alıntıdır.


Not: Kanat ayarının yapılıp yapılmaması gerektiği tartışmalı bir durumdur. Ben şahsen halen beslediğim Jako da kanat ayarı yapmadım , yapmayı da düşünmüyorum.

KANAT AYARI İLE İLGİLİ BİR YAZI / YORUM: 
                             
Sanririm kuslar için kanatlarin ve uçma yeteneginin önemi konusunda kimsenin süphesi yoktur. Peki, bu dogal yeteneklerini kisitlamamiz ne zaman dogru olur? Tabi ki kusun kendi emniyeti onu gerektiriyorsa. Bunun disinda papaganlar zaten ucamaz, saga sola çarpar ya da egitim için elzemdir gibi argumanlar bence kabul edilir cinsten degil.

Sultan, Cennet, Sevda, Muhabbet, Nepal ya da Alexandir gibi aerodinamik yapili ve daha cok balta girmemis orman degil de isteplerde yasiyan papaganlar için zaten kanat ayari düsünülemez bile. Yazdiklarim sadece Amazon, Jako, Ara gibi iri papaganlar için geçerlidir.

Söyle açiklayim: Eger evinizde kapiyi açik unutabilecek kuçuk cocuk ya da yaslilar varsa, ama papaganiniz kafesin disinda gezebiliyorsa (ki dogrusu da budur) o zaman ne olur ne olmaz kanat ayari gereklidir. Ayrica, aksam yürüyüslerinizde omuzunuzda papaganinizin de gelmesini istiyorsaniz, elbette ki evcilligine güvenmeyeceksiniz, bir seyden ürkerek bir saniyede en yuksek agacin tepesine çikabilir (dikkat: bu, kesilmis zanettiginiz kanatlarla da olabilir çunku Doga öyle bir ayarlamis ki kuslari, agir zedelenmis olsalar da kaçma imkanlari var).

Kanat ayari yapilmamis papaganlar saga sola niçin carpiyorlar? Siz de aylarca kuçucuk bir kafeste durun ondan sonra yürümeyi deneyin. Yani, olay tamamen bir kas antrenmani meselesi. Normal bir papagan kücücük bir odada bile bir helikopter gibi tam istedigi yere konabilir..yeterki antrenman firsati verilsin.

Peki, bu egitim meselesi nedir? Arkadaslar, nedense Türkiye'de baska konularda da oldugu gibi papagan konusunda da Amerikan ekolu benimsenmistir. Inglizce daha yaygin oldugu için mi, yoksa baska sebepler mi var, onu bilemeyecegim, ama gerçek bu. Simdi, Amerika'da zaten papaganlarin buyuk cogunlugu üretim, hem de cok cok evcil olsunlar diye (ve daha rantabl oldugu için buyuk ciftlikler için) elden beslenerek buyutulen papaganlar cogunluktadir. Bizde ise durum, malum cok farkli. Simdi, o elden buyutulen papagan bile ne derecede EVCIL bir hayvan sayilir? O bile tartisilir, cunku evcil hayvanlarimiz yüzlerce nesilden beri insan elinde üretilmektedir. Amerika'daki papaganlar bile ama olsa olsa 2-3 nesilden beri insan elinde uretilmekte. Yani, evcil hayvanlarda gorulmesi mümkün olmayan birçok sorun, hala mevcuttur papaganlarda, örnegin stresten tüy yolmak gibi.

Bu nedendendir ki, ben papaganlar için EGITIM kelimesini kullanmak istemiyorum. EVCILLESME SURECI daha dogru olur bence. Yani, hepimizin sorunu, ilk önce aldigimiz papagani evcillestirmektir. Cook cok az bir yuzdesi sadece ileri derecede evcillesiyor ki ondan sonra egitim surecine gecilebilsin.

Evet, kanat ayari ile ne ilgisi var simdi bunun? Insanlar saniyorlar ki eger papaganimin kanadini kesersem, kaçma firsati kalmiyor ve daha kolay evcillesiyor. Kismen de dogru bu dusunce. O halde size daha baska bir evcillesme yonteminden de bahis edeyim: Kusunuza olumcul bir korku yaratin ve ondan sonra buyuk kurtarici olarak gidip onu kolunuza alarak kurtarin..Bu sekilde calisan "profesyoneller" varmis. Peki tasvip edilir mi? Aslaaa !! Ayni sekilde kanadini kullanamayan bir papagan bence bilerek sakat birakilmis zavalli bir hayvandir. Bu arada soyleyim, bu fikrimi paylasan bircok insan var, örnek vermek gerekirse Alman Hayvanlari Koruma Veterinerler Birligi http://www.tierschutz-tvt.de/papagei.html. Onlarin kanat ayarinin getirdigi zararlarin nasil acikladiklarini gorelim: Metabolizma yeterince calismadigi için, faktorel hastaliklar, mesela karaciger yaglanmasi ya da aspergiloz olusuyor. Sismanlama, yani tüm vucutta yag birikimi oluyor. Davranissal sorunlar gelisiyor(tüy yeme, tüy yolma, kendini sakatlama). Kanat ayarinin akabinde kaza neticesi olarak kemik kirilmasi siklikla gorulur. Bazi tüyler kesim esnasinda hasar gorur ve tüy dokumunde bile kendini yenileyemiyor artik.

Kisacasi,bence papaganlarda kanat kesimi her bir papagan için ayri ayri karar verilmeli. Bu karar, kendi kolayligimiz için degil, papaganimizin menfaati yönünden verilmeli.

Sevgiler saygilar

Verena Kaya Gygax

papaganlar sitesinden alıntıdır.
Tırnak kesimi:

 Papağanlar doğal ortamda buldukları ve törpü görevi gören taş, dal, toprak vb malzemelerden kafes ortamında mahrum kalmaktadırlar. Dolayısıyla tırnakları zaman zaman çok fazla uzamakta ve sivrilmekte, bu durum ise hem sahibi açısından hem de kendisi açısından sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden tırnak aşağıda görülen aparat yardımıyla dikkatlice kesilmelidir. Tırnağın içerisinden küçük bir kılcal damar geçtiğinden derin kesilmesi çok büyük kan kaybına yol açabilmektedir. Kanın durdurulması amacıyla tırnak mısır ununa bulanabilir ya da küçük bir parça mısır hamuru bu bölgeye yapıştırılabilir. Tırnak kesimi aşağıdaki şekilde ve 1-2 mm. geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.








                           




                 
Yine kanat kesiminde olduğu gibi evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden tırnak kesiminin papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır. Tırnakların kesilecek raddeye gelmemesi amacıyla piyasada kolaylıkla bulunabilen ‘törpü’ tünekler de kullanılabilmektedir.

                                

 
 
 
jakopapaganı sitesinden alıntıdır                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder